Ograniczenie skutków suszy w uprawach poprzez stosowanie kwasów humusowych i biohumusu Reduction of the effects of drought on crops by using humic acids and biohumus
Zabezpieczenie roślin przed krótkotrwałymi i długotrwałymi niedoborami wody jest wyzwaniem ważnym i aktualnym w warunkach polskich. Potrzebę rewitalizacji gleb poprzez odbudowę próchnicy glebowej i przywrócenie równowagi mikrobiologicznej wymuszają zmiany klimatu i intensyfikacja rolnictwa, które wpływają ujemnie na bilans próchniczny oraz różnorodność biologiczną polskich gleb. Kluczowe w tym zakresie może okazać się wykorzystanie innowacyjnych produktów biotechnologicznych zawierających w swoim składzie kwasy humusowe, wyselekcjonowane szczepy bakterii i grzybów, naturalny biohumus oraz minerały ilaste to jest bentonit, montmorylonit czy illit. Szerokie spektrum oddziaływania produktów zawierających w swoim składzie powyższe komponenty oraz doświadczenia potwierdzające ich skuteczność, dowodzą potrzeby ich stosowania w produkcji roślinnej. Zwiększenie zawartości próchnicy w glebie to obecnie jeden z najbardziej efektywnych sposobów na trwałe podniesienie pojemności sorpcyjnej i wodnej gleb. W związku z powyższym produkty zawierające w swoim składzie skoncentrowane kwasy humusowe, naturalne biohumusy czy minerały ilaste zasługują na uwagę. Dzięki ich szerokiemu spektrum oddziaływania na właściwości bio-fizyko chemiczne gleb mogą stanowić skuteczne wsparcie oraz alternatywę dla gospodarstw rolnych, które nie dysponują wystarczającą ilością nawozów naturalnych. Poprawne stosowanie biotechnologicznych produktów nawozowych może pomóc w skutecznym ograniczaniu strat przy produkcji roślinnej powodowanych przez niedobory wody.
Protecting plants against short-term and long-term water shortages is an important and current challenge in Polish conditions. The needs for revitalizingsoils by bulding up humus content and restoring the microbiological balance is forced by climate changes and intensification of agriculture, which have a negative impact on the humus balance and biological diversity of Polish soils. Essential in this area may be use of innovative biotechnological products containing: humic acids, selected bacteria and fungi, natural biohumus and clay minerals, i.e. bentonite, montmorillonite or illite. The wide range and field tests of products containing the above components confirm their efficiency and the need for their use in plant production. Increasing the humus content in soil is currently one of the most effective ways to permanently increase the sorption and water capacity of soils. Therefore, products containing concentrated humic acids, natural biohumus or clay minerals deserve due attention. Their wide spectrum of interaction on the bio-physico-chemical properties of soils, makes they can be an effective support and alternative for farms that haven’t got a sufficient amount of natural fertilizers. Adequate application of biotechnological fertilizing products can help to effectively reduce losses in crop production, caused by water shortages.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00