Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Refractive Indices, Order Parameter and Optical Transmittance Studies of a Nematic Liquid Crystal Mixture

Tytuł:
Refractive Indices, Order Parameter and Optical Transmittance Studies of a Nematic Liquid Crystal Mixture
Autorzy:
Singh, A. K.
Manohar, R.
Shukla, J. P.
Biradar, A. M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2047089.pdf
Data publikacji:
2006-10
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.30.-v
42.70.Df
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2006, 110, 4; 485-493
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Measurements of ordinary refractive index, birefringence, density, and order parameter were made on a technologically important nematogen and the data obtained for its nematic and isotropic phase were reported. A modified wedge method was used for the measurement of the birefringence (δ n). The nematic-isotropic phase transition temperature matches very well as is exhibited from the value of refractive indices and densities obtained using different techniques. The optical anisotropy and density data were used to determine the order parameter and principal polarizability of the nematic mixture using the Vuks approach and their temperature dependence was discussed. The macroscopic order parameter was obtained and compared with microscopic order parameter. These two values agree very well.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies