Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Production and evaluation of doubled haploid wheat lines

Tytuł:
Production and evaluation of doubled haploid wheat lines
Autorzy:
Pauk, J
Kertesz, Z
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2046625.pdf
Data publikacji:
1997
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
wheat line
production
doubled haploid
cross combination
haploid plant
anther response
Triticum aestivum
anther culture
F3 wheat line
F1 population
F4 wheat line
F2 population
combining ability
Źródło:
Journal of Applied Genetics; 1997, 38, 4; 425-435
1234-1983
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
F₁, F₂ populations as well as F₃ and F₄ wheat lines coming from more than 300 cross combinations have been used for androgenic wheat studies and more than 5000 haploid plants were produced. Promising doubled haploid lines were tested together with lines produced in the conventional way in yield trials. The two best doubled haploid lines overyielded the standard. On the basis of results related to the general combining ability it is advisible to cross parents with a good combining ability for characters such as high percentage of responding anthers and embryo/callus induction with parents indicating a good combining ability for green plant production. In this way ideal lines can be obtained for doubled haploid production.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies