Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ warunków gruntowych na jakość wód pojezierza antropogenicznego w okolicach Łęknicy

Tytuł:
Wpływ warunków gruntowych na jakość wód pojezierza antropogenicznego w okolicach Łęknicy
Autorzy:
Hudak, Magda
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/chapters/2045711.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Państwowy Instytut Badawczy
Źródło:
Antropogeniczne oddziaływania i ich wpływ na środowisko wodne; 8-12
9788361102205
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W okolicach Łęknicy w województwie lubuskim, niedaleko zachodniej granicy Polski, znajduje się, największe w naszym kraju skupisko sztucznie utworzonych zbiorników wodnych o łącznej powierzchni powyżej 1500 tys. m2. Jego powstanie jest związane z eksploatacją złóż węgla brunatnego począwszy od II połowy XIX w. Kopalnie węgla brunatnego rozciągały się pomiędzy Tuplicami a Łęknicą, zmieniając otaczający krajobraz. Wody zbiorników mają z reguły kwaśny odczyn oraz zawierają duże ilości żelaza i siarczanów. Zakwaszeniu uległy także wody podziemne z pokładów czwartorzędowych oraz niektóre cieki powierzchniowe. Istnieje zagrożenie zakwaszenia wód piętra trzeciorzędu, które stanowią rezerwuar wody do picia i na potrzeby gospodarcze. Przyczyną zakwaszenia wód są produkty rozkładu pirytu Do badań szczegółowych wytypowano największy zbiornik acidotroficzny nr 54, położony między Łęknicą a Przewoźnikami.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies