Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Process optimization of nickel extraction from hazardous waste

Tytuł:
Process optimization of nickel extraction from hazardous waste
Autorzy:
Gharabaghi, M.
Irannajad, M.
Azadmehr, A. R.
Majid, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/204554.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
factorial design
hazardous waste
nickel extraction
optimization
Źródło:
Archives of Environmental Protection; 2012, 38, 3; 29-40
2083-4772
2083-4810
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zinc plant residue is a hazardous waste which contains high quantity of nickel and other valuable metals. Process parameters such as reaction time, acid concentration, solid-liquid ratio, particle size, stirring speed and temperature for nickel extraction from this waste were optimized using factorial design. Main effects and their interactions were obtained by the analysis of variance ANOVA. Empirical regression model was obtained and used to predict nickel extraction with satisfactory results and to describe the relationship between the predicted results and the experiment results. The important parameters for maximizing nickel extraction were identifi ed to be a leaching time solid-liquid ratio and acid concentration. It was found that above 90% of nickel could be extracted in optimum conditions

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies