Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigation of Starch Hydration by 2D Time Domain NMR

Tytuł:
Investigation of Starch Hydration by 2D Time Domain NMR
Autorzy:
Witek, M.
Peemoeller, H.
Szymońska, J.
Blicharska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2044693.pdf
Data publikacji:
2006-03
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
82.56.Na
82.35.Pq
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2006, 109, 3; 359-364
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Proton exchange between spin groups of the solid matrix of hydrated granular potato starch and water was studied using the 2D time domain NMR. The proton spin-spin relaxation time T$\text{}_{2}$, and spin-lattice relaxation time T$\text{}_{1}$ (selective and non-selective pulse sequences) were measured at room temperature. The observed spin relaxation results were analysed for exchange assuming a two-site exchange model (between water and solid matrix of starch). In this analysis we determined the intrinsic spin-lattice relaxation time for water protons (49 ms) and solid starch matrix protons (172 ms), as well as the water-starch magnetization exchange rate (86 s$\text{}^{-1}$).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies