Proton exchange between spin groups of the solid matrix of hydrated granular potato starch and water was studied using the 2D time domain NMR. The proton spin-spin relaxation time T$\text{}_{2}$, and spin-lattice relaxation time T$\text{}_{1}$ (selective and non-selective pulse sequences) were measured at room temperature. The observed spin relaxation results were analysed for exchange assuming a two-site exchange model (between water and solid matrix of starch). In this analysis we determined the intrinsic spin-lattice relaxation time for water protons (49 ms) and solid starch matrix protons (172 ms), as well as the water-starch magnetization exchange rate (86 s$\text{}^{-1}$).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00