Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dielectric Relaxation in Cellulose and its Derivatives

Tytuł:
Dielectric Relaxation in Cellulose and its Derivatives
Autorzy:
Rachocki, A.
Markiewicz, E.
Tritt-Goc, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2043411.pdf
Data publikacji:
2005-07
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.41.+e
77.84.Jd
77.22.Gm
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2005, 108, 1; 137-145
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The relaxation processes in cellulose, methyl cellulose, hydroxypropyl cellulose, and hydroxypropylmethyl cellulose were studied by dielectric spectroscopy. The dielectric spectra for these polysaccharides were measured in the frequency range from 100 Hz to 1 MHz and in the temperature range from 100 to 450 K. The dielectric relaxation data for cellulose, methyl cellulose, hydroxypropylmethyl cellulose were described by Arrhenius and Eyring equations and interpreted as due to a local motion of chain segments via the glucosidic linkages, so-calledβ-relaxation. The same relaxation process was also determined for the hydroxypropyl cellulose polymer in the temperature range of 240-270 K. At higher temperature in hydroxypropyl cellulose another relaxation mechanism occurs due to the reorientation of the side chain built of a few hydroxypropylene groups. The activation parameters of the observed dielectric relaxation processes were determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies