Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of Coincidence Doppler Broadening Spectroscopy to Hydrocarbons at Different Substance States

Tytuł:
Application of Coincidence Doppler Broadening Spectroscopy to Hydrocarbons at Different Substance States
Autorzy:
Yu, R.
Suzuki, T.
Ito, Y.
Djourelov, N.
Kondo, K.
Shantarovich, V. P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2042205.pdf
Data publikacji:
2005-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
36.10.Dr
82.30.Gg
78.70.Bj
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2005, 107, 4; 697-701
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Coincidence Doppler broadening spectroscopy was applied to study n-hexane (C$\text{}_{6}$H$\text{}_{14}$), cyclohexane (C$\text{}_{6}$H$\text{}_{12}$) and cyclohexanone (C$\text{}_{6}$H$\text{}_{10}$O), at solid, as well as liquid states. The experiments were performed in parallel with traditional positron annihilation lifetime spectroscopy. Significant positron trapping by oxygen was observed in cyclohexanone; the oxygen effect is stronger in liquid state than in solid one, which can possibly be attributed to positron solvation in polar solution. Coincidence Doppler broadening results for n-hexane and cyclohexane indicate an existence of higher energetic annihilation electrons in Ps-bubble forming liquids than that in solids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies