Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ion Implantation and Transient Melting: A New Approach to Formation of Superconducting MgB$\text{}_{2}$ Phases

Tytuł:
Ion Implantation and Transient Melting: A New Approach to Formation of Superconducting MgB$\text{}_{2}$ Phases
Autorzy:
Piekoszewski, J.
Kempiński, W.
Stankowski, J.
Prokert, F.
Richter, E.
Stanisławski, J.
Werner, Z.
Szymczyk, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2041609.pdf
Data publikacji:
2004-12
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
74.70.-b
74.78.-w
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2004, 106, 6; 861-868
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
An attempt to synthesize superconducting MgB$\text{}_{2}$ inter-metallic compound from the liquid state is presented. The process consists of two steps. In the first one, boron ions are implanted into a magnesium substrate. In the second one, the near-surface region of such system is melted by short, intense hydrogen plasma pulses without necessity of annealing in Mg vapor. A magnetically modulated microwave absorption method was used to detect superconducting regions in the obtained MgB$\text{}_{2}$ layer. Percolation between nano-regions (islands) of MgB$\text{}_{2}$ has not been observed. However, a superconducting state of the insulated islands has been experimentally proven with transition temperatures T$\text{}_{C}$ as high as 31 K.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies