Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

First report of Apiognomonia errabunda on Quercus ilex in Algeria

Tytuł:
First report of Apiognomonia errabunda on Quercus ilex in Algeria
Autorzy:
Bensaci, Oussama Ali
Beghami, Riadh
Gouaref, Kamel
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2041269.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Instytut Badawczy Leśnictwa
Tematy:
anthracnose
leaf position
Quercus ilex
severity
twigs orientation
Źródło:
Folia Forestalia Polonica. Series A . Forestry; 2021, 63, 1; 10-20
0071-6677
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Anthracnose of holm oak (Quercus ilex L.) was studied in several sites located in Belezma National Park (Eastern Algeria). Disease severity varied according to the site, but symptoms were particularly frequent on leaves supported by south-facing twigs. Leaves inserted on the distal part of twigs were more affected by anthracnose regardless of twigs’ position on trees. The fungal isolates obtained from damaged tissues were sorted to five morphotypes and identified as Apiognomonia errabunda based on morphological characteristics and ITS sequencing. This is the first record of the occurrence of the fungus Apiognomonia errabunda on Quercus ilex in Algeria. Particular climatic conditions marked by late spring rains followed by high temperatures may play a key role in the increased leaf vulnerability of Q. ilex to infection.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies