Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Surface Concentration of Defects at Grain Boundaries in Sintered Alumina Determined by Positron Annihilation Lifetime Spectroscopy

Tytuł:
Surface Concentration of Defects at Grain Boundaries in Sintered Alumina Determined by Positron Annihilation Lifetime Spectroscopy
Autorzy:
Kansy, J.
Si Ahmed, A.
Liebault, J.
Moya, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2028969.pdf
Data publikacji:
2001-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
78.70.Bj
77.84.Bw
61.72.Mm
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2001, 100, 5; 737-742
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sintered alumina samples of grain diameters spanning from 1.2 to 4.5μm have been investigated by positron annihilation lifetime spectroscopy. One series of samples was produced from material containing about 150 ppm impurities (mainly SiO$\text{}_{2}$). The second one was made from material having about 2700 ppm of various elements (SiO$\text{}_{2}$, MgO, CaO). Two models of positron trapping at grain boundaries are compared: The first one relates to the diffusion-limited regime; and the other one - to the transition-limited regime of trapping. As a result the relative change of surface concentration of defects at grain boundaries is determined. Additionally, the positron diffusion constant in bulk alumina at room temperature, D$\text{}_{+}$=0.36±10 cm$\text{}^{2}$/s, is estimated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies