Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Magnetochiral Effect in H$\text{}_{h}$ and V$\text{}_{h}$ Components of Rayleigh Light Scattering by Diamagnetic Molecular Systems

Tytuł:
Magnetochiral Effect in H$\text{}_{h}$ and V$\text{}_{h}$ Components of Rayleigh Light Scattering by Diamagnetic Molecular Systems
Autorzy:
Woźniak, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2028894.pdf
Data publikacji:
2001-10
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
33.15.Kr
33.20.Fb
33.55.-b
78.20.Ls
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2001, 100, 4; 517-528
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A static magnetic field B$\text{}^{0}$, acting on a chiral liquid perpendicular to the propagation direction of an optical beam, is shown to induce a magnetochiral change of Rayleigh light scattering which is different in sign for the light scattered parallel and antiparallel to B$\text{}^{0}$. It is related to the electric dipole and magnetic dipole or/and electric quadrupole moments induced simultaneously in a chiral molecule by electric dipole interaction with electromagnetic radiation. For diamagnetic molecules the effect is described by linear and nonlinear polarizabilities, responsible also for circular birefringence (natural optical activity and the Faraday effect) as well as axial (magnetochiral) birefringence.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies