Sustainable business development process: the case of the food and beverage industry Proces zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstwa: przykład przemysłu spożywczego
The number of SMEs is growing rapidly, because owning one’s own business became a trend in the 21st century. Entrepreneurs seek freedom, money and sustainable development, however the U.S. Small Business Administration indicated that more than 95% of SMEs bankrupt in the first 5 years [24]. Consumers started to be more aware of health issues and the obesity problem in the world, therefore government interference is inevitable. The recently implemented health taxes in several EU countries largely affected the competitive environment of the food and beverage industry. Therefore, the goal of this paper is to develop a sustainable business development process oriented to the food and beverage industry. The methodology in this study consisted of business strategy development based on a food and beverage industry’s case study; the results were elaborated by referring to the Canvas Business Model concept and the Four Factors to Success concept. The Canvas Business model is oriented to all industries and does not consider the health and natural product trend. The authors’ created methodology includes legislative issues and elements of business support in the business development process. The developed business model methodology identifies the importance of legislative issues, use of ingredients, the brand’s image and distribution strategies based on early adopters. Moreover, a business support system is included in the strategy, which is not considered by other research on the topic. These findings can also be used in the fast-moving consumer goods industry for achieving a sustainable competitive advantage. Health, obesity and consumer’s rights is now a concern for the world. Business development models that consider the trend of health would be beneficial in lowering the obesity rate in the world.
Małe i średnie przedsiębiorstwa szybko rozwijają się, ponieważ posiadanie własnego biznesu stało się trendem XXI wieku. Przedsiębiorcy poszukują swobody, funduszy i zrównoważonego rozwoju, jednak ponad 95% z nich ogłasza upadłość w ciągu pierwszych 5 lat. Przemysł dóbr szybkozbywalnych (FMCG) jest jednym z najszybciej rozwijających się branż, a dziś zwraca wiele uwagi ze strony rządu i konsumentów. Konsumenci szukają zdrowej żywności i zaczęli czytać etykiety. Rząd zaczął działać bardziej w skali globalnej i rozwija podatki zdrowotne, dlatego środowisko konkurencyjności w przemyśle spożywczym zmieniło się drastycznie. Celem niniejszej pracy jest opracowanie procesu zrównoważonego rozwoju dla przemysłu spożywczego i napojów. Autorzy nawiązali do znanego modelu rozwoju biznesu typu canvas. Ten model jest ukierunkowany do wszystkich branż, ale nie bierze pod uwagę trendu zdrowia i produktów naturalnych. W celu dostosowania modelu rozwoju biznesu dla przemysłu spożywczego i napojów zostały wykorzystane dodatkowo cztery czynniki powodzenia koncepcji zostaną wykorzystane. Autorzy opracowali metodę, która obejmuje kwestie ustawodawstwa i elementy wspierające biznes w rozwoju. Dzięki zastosowaniu tej metody w rozwoju procesu żywności w nowych przedsiębiorstwach, może zostać osiągnięta zrównoważona przewaga konkurencyjności. Model rozwoju przedsiębiorstwa identyfikuje znaczenie kwestii legislacyjnych, markę i dystrybucję bazując na pierwszych użytkownikach. Ponadto unikalną częścią modelu biznesowego jest prezentowany system wsparcia biznesu, który nie dotyczy innych badań praktycznych. Te ustalenia mogą być również wykorzystywane do szybkiego ruchu konsumenckiego dóbr na rzecz zrównoważonego osiągnięcia przewagi konkurencyjnej. Zdrowie, otyłość i prawa konsumenta są obecnie problemem świata. Naukowiec obecnie analizuje te problemy i rekomenduje rozwiązania, jednak praktycznie nie zostały wykonane żadne badania dotyczące ustalenia źródła problemu, a nie samego problemu. Model rozwoju biznesu, który bierze pod uwagę trend zdrowia byłby korzystny dla obniżenia wskaźnika otyłości na świecie.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00