Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bagging and boosting techniques in prediction of particulate matters

Tytuł:
Bagging and boosting techniques in prediction of particulate matters
Autorzy:
Triana, D.
Osowski, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/202449.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
ensemble of predictors
bagging
boosting
PM pollution
Źródło:
Bulletin of the Polish Academy of Sciences. Technical Sciences; 2020, 68, 5; 1207-1215
0239-7528
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents new ensemble solutions, which can forecast the average level of particulate matters PM10 and PM2.5 with increased accuracy. The proposed network is composed of weak predictors integrated into a final expert system. The members of the ensemble are built based on deep multilayer perceptron and decision tree and use bagging and boosting principle in elaborating common decisions. The numerical experiments have been carried out for prediction of daily average pollution of PM10 and PM2.5 for the next day. The results of experiments have shown, that bagging and boosting ensembles employing these weak predictors improve greatly the quality of results. The mean absolute errors have been reduced by more than 30% in the case of PM10 and 20% in the case of PM2.5 in comparison to individually acting predictors.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies