Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The impact of customer relationship management dimensions on service quality

Tytuł:
The impact of customer relationship management dimensions on service quality
Wpływ wielkości zarządzania relacjami z klientami na jakość usług
Autorzy:
Al-Gasawneh, Jassim Ahmad
Anuar, Marhana Muhamed
Dacko-Pikiewicz, Zdzisława
Saputra, Jumadil
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2021051.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Politechnika Częstochowska
Tematy:
customer relationship management
CRM
service quality
hotel
Jordan
RBV theory
zarządzanie relacjami z klientami
jakość usług
Jordania
teoria RBV
Źródło:
Polish Journal of Management Studies; 2021, 23, 2; 24-41
2081-7452
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study contributes towards service quality knowledge. The effects of customer relationship management (CRM) dimensions on service quality were investigated based on the resource-based view (RBV) theory. The study utilized a quantitative approach by obtaining data from general managers of hotels in Jordan. The data were analyzed using a partial least squares structural equation modelling (PLS-SEM). The results showed that CRM key customer focus, CRM knowledge management and CRM-based technology had positive impacts on service quality. On the other hand, the CRM organization had a negative impact on service quality. This study pinpointed, some interesting findings in the context of hotel industry in Jordan. The findings would be referential to other global hotels under the similar situation to enhance service quality.

Niniejsze badanie przyczynia się do poszerzenia wiedzy o jakości usług. Wpływ wielkości zarządzania relacjami z klientami (CRM) na jakość usług zbadano w oparciu o teorię poglądu opartego na zasobach (RBV). W badaniu wykorzystano podejście ilościowe, uzyskując dane od dyrektorów generalnych hoteli w Jordanii. Dane przeanalizowano za pomocą modelowania częściowych równań strukturalnych metodą najmniejszych kwadratów (PLS-SEM). Wyniki pokazały, że koncentracja na kluczowych klientach CRM, zarządzanie wiedzą CRM i technologia oparta na CRM miały pozytywny wpływ na jakość usług. Z drugiej strony organizacja CRM wpłynęła negatywnie na jakość usług. Badanie to wskazało kilka interesujących odkryć w kontekście branży hotelarskiej w Jordanii. Wyniki będą miały odniesienie do innych hoteli na świecie znajdujących się w podobnej sytuacji, aby poprawić jakość usług.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies