Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jak przygotować podwójnie ślepą próbę prowokacji kontrolowaną placebo? – trudna sztuka zaślepiania pokarmów

Tytuł:
Jak przygotować podwójnie ślepą próbę prowokacji kontrolowaną placebo? – trudna sztuka zaślepiania pokarmów
How to prepare a double-blind placebo-controlled food challenge? – the difficult art of blinding food
Autorzy:
Ukleja-Sokołowska, Natalia
Bartuzi, Marcelina
Bartuzi, Zbigniew Bartuzi
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2019618.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Oficyna Wydawnicza Mediton
Tematy:
DBPCFC
prowokacja pokarmem
przepis
orzeszki ziemne
mleko
food challenge
recipe
peanuts
milk
Źródło:
Alergia Astma Immunologia - przegląd kliniczny; 2021, 26, 4; 89-95
1427-3101
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Doustna próba prowokacyjna wciąż pozostaje najbardziej wiarygodną metodą umożliwiającą potwierdzenie lub wykluczenie alergii pokarmowej. Najbardziej wiarygodną jej odmianą jest podwójnie zaślepiona próba prowokacyjna kontrolowana placebo (DBPCFC). W przypadku DBPCFC zarówno pacjent, jak i osoba prowadząca badanie nie wiedzą, która próbka zawiera placebo, a która verum (próbka aktywna). DBPCFC należy przygotować w ten sposób, by stężenie badanego alergenu w pokarmie podawanym pacjentowi było możliwie najwyższe, jednocześnie pozostając niewyczuwalnym dla chorego, a te same składniki powinny zostać wykorzystane w próbce aktywnej i placebo. Ponadto składniki pokarmu, inne niż testowany, nie mogą powodować u chorego objawów nadwrażliwości, a smak, konsystencja, zapach i kolor testowanego pokarmu musi uniemożliwić rozpoznanie, która próbka jest aktywna, a która zawiera placebo. Samodzielne przygotowanie przepisów na próbkę aktywną i placebo umożliwia zaślepienie praktycznie każdego pokarmu, jednak niestety niejednokrotnie obarczone jest błędem związanym z niedostatecznym ukryciem alergenu. Jeżeli pacjent rozpozna zawartość danego pokarmu wówczas warunki DBPCFC nie są spełnione. Aby uniknąć niepowodzeń, skrócić czas przygotowywania próby i zwiększyć prawdopodobieństwo skutecznego zaślepienia pokarmu można zastosować jeden z walidowanych, opracowanych przez zespoły badawcze przepisów na próbkę aktywną i plecebo. W pracy przedstawiono założenia, wg których należy zaślepiać alergeny. Podano wytyczne, dotyczące przygotowywania własnych przepisów, jak również przedstawiono walidowane przepisy dostępne w publikacjach naukowych.

The oral food challenge remains the most reliable method for confirming or excluding food allergies. The most trustworthy variant is double-blind placebo-controlled food challenge (DBPCFC). In DBPCFC, both the patient and the investigator do not know which sample contains placebo and which is the active sample (verum). DBPCFC should be prepared in such a way that the concentration of the allergen tested in the food administered to the patient is as high as possible, while remaining imperceptible to the patient, and the same ingredients should be used in the active sample and placebo. In addition, meal ingredients, other than those tested, must not cause hypersensitivity symptoms in the patient and the taste, consistency, smell and colour of the food must make it impossible to identify which sample is active and which contains placebo. Self-preparation of recipes for active sample and placebo allows to blind virtually any allergen, but unfortunately it is often fraught with the error of insufficient concealment of the allergen. If the patient recognizes the content of a given food, then the DBPCFC conditions are not met. To avoid setbacks, reduce the preparation time of the sample and increase the likelihood of effective food blinding, one of the validated recipes for active sample and plecebo developed by the research teams can be used. The work presents general guidelines according to which allergens should be blinded. Strategies for the preparation of active and placebo sample are provided, as well as examples of validated recipes available in scientific publications.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies