Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Magnetic Properties of YBCO-PST Composites

Tytuł:
Magnetic Properties of YBCO-PST Composites
Autorzy:
Andrzejewski, B.
Kaczmarek, A.
Stankowski, J.
Hilczer, B.
Marfaing, J.
Régnier, S.
Caranoni, C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2014556.pdf
Data publikacji:
2000-12
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
74.80.Bj
74.25.Ha
76.30.Fc
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2000, 98, 6; 739-746
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The magnetic properties of granular superconductor-insulator composites were investigated. The composites were random composition of the YBa$\text{}_{2}$Cu$\text{}_{3}$O$\text{}_{7-δ}$ (YBCO) high-temperature superconductor and Pb(Sc$\text{}_{0.5}$Ta$\text{}_{0.5}$)O$\text{}_{3}$ (PST) ferroelectric insulator. The composites exhibited lower superconducting volume ratio than the YBCO content. For samples with YBCO content low enough no global (the whole sample) and local (separated grains) superconductivity was observed. The observed decay of the superconductivity, lowering of the critical temperature, and the increase in number of paramagnetic centres as PST content increases are explained assuming reaction among YBCO and PST phases and possible formation of an additional ones, which did not exist in the initial powders.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies