Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dipolar Contributions to Magnetoelastic Energy of Crystal Grains with Interfaces

Tytuł:
Dipolar Contributions to Magnetoelastic Energy of Crystal Grains with Interfaces
Autorzy:
Szumiata, T.
Żuberek, R.
Szymczak, H.
Gonzalez, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2013177.pdf
Data publikacji:
2000-03
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.80.+q
68.90.+g
78.66.Jg
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2000, 97, 3; 531-534
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The magnetic anisotropy and magnetostriction in nanocrystalline grains in non-magnetic or magnetic matrix (nanoparticles or nanocrystalline materials) differ from their bulk properties. The interactions between atoms at the interface play the important role in these magnetic properties. In this paper the magnetic dipolar contribution to magnetostriction energy has been calculated for spherical crystal grains (of bcc and fcc symmetry) with interface layer of atoms possessing different magnetic moment. Total magnetoelastic energy of the sphere-interface system is a sum of magnetoelastic energy of the sphere, energy of the interactions between the sphere and the interface and also the energy of the interface. It was shown that magnetoelastic energy depends on the sphere size and interface thickness.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies