Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of Flux Pinning in Single Crystals and Melt-Textured YBa$\text{}_{2}$Cu$\text{}_{3}$O$\text{}_{7-x}$

Tytuł:
Comparison of Flux Pinning in Single Crystals and Melt-Textured YBa$\text{}_{2}$Cu$\text{}_{3}$O$\text{}_{7-x}$
Autorzy:
Puźniak, R.
Wiśniewski, A.
Baran, M.
Zhou, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2012973.pdf
Data publikacji:
2000-03
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
74.60.Ge
74.60.Jg
74.72.Bk
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2000, 97, 3; 373-376
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Flux pinning properties of single crystals and melt-textured samples of YBa$\text{}_{2}$Cu$\text{}_{3}$O$\text{}_{7-x}$ were studied for external magnetic field oriented parallel and perpendicular to the CuO$\text{}_{2}$ planes (ab-planes). For H ∥ ab vortex behaviour is mainly determined by a very effective intrinsic pinning mechanism. The irreversibility line is located in the region of higher fields and temperatures in comparison with the irreversibility line for H ⊥ ab. In a single crystal for H ⊥ ab, we observed an increase in the critical current density j$\text{}_{c}$ with magnetic field - the so-called "fishtail effect" - in a very broad temperature range. For H ∥ ab, this effect is observed only at temperatures close to T$\text{}_{c}$, when the intrinsic pinning is much weaker.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies