Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A Model of Optical Bistability and Polarisation Evolution in Birefringent χ$\text{}^{(2)}$ Nonlinear Media

Tytuł:
A Model of Optical Bistability and Polarisation Evolution in Birefringent χ$\text{}^{(2)}$ Nonlinear Media
Autorzy:
Jęda, W.
Zagórski, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2011062.pdf
Data publikacji:
1999-09
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
42.65.Pc
42.65.Hw
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 1999, 96, 3-4; 373-381
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We present a model calculation of optical bistability and polarisation evolution in optically birefringent media based on the interaction of three waves. Second-order optical nonlinearity (described by the third rank susceptibility tensor) is assumed to be dominant. A bistable light transmission is analysed in terms of standard Fabry-Perot model of feedback, and is a direct consequence of the results obtained for a semi-infinite medium. A second effect considered in the paper is evolution of polarisation state of the waves involved in these processes. We derived a closed formula for intensity-dependent refractive index, which corresponds to that used in the case of third-order nonlinear media. As a result, we calculated both intensity and Stokes parameters of transmitted light.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies