Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Hydrothermal pretreatment of poplar (Populus trichocarpa) wood and its impact on chemical composition and enzymatic hydrolysis yield

Tytuł:
Hydrothermal pretreatment of poplar (Populus trichocarpa) wood and its impact on chemical composition and enzymatic hydrolysis yield
Autorzy:
Akus-Szylberg, Florentyna
Antczak, Andrzej
Zawadzki, Janusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2010883.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Drewna
Tematy:
poplar wood
liquid hot water pretreatment
enzymatic hydrolysis
bioethanol
Źródło:
Drewno. Prace Naukowe. Doniesienia. Komunikaty; 2020, 63, 206; 5-18
1644-3985
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper focuses on the effect of liquid hot water pretreatment of fast-growing poplar wood in the context of bioethanol production. The milled Populus trichocarpa wood with a particle size of 0.43-1.02 mm was pretreated with liquid hot water method at temperatures range from 160ºC to 205ºC and then was subjected to enzymatic hydrolysis. The glucose and xylose content in the hydrolyzates were analyzed with high performance liquid chromatography. On the basis of results it was concluded, that increase of temperature in the hydrothermal pretreatment resulted in an increase of glucose and decrease of xylose content. However, increased temperature of the process led to inhibitor formation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies