Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Finansuj lub giń. Ludzie nauki, prestiżowe publikacje a system finansowania B+R w Polsce

Tytuł:
Finansuj lub giń. Ludzie nauki, prestiżowe publikacje a system finansowania B+R w Polsce
Autorzy:
Jeran, Agnieszka
Piechowiak-Lamparska, Joanna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2007844.pdf
Data publikacji:
2016-09-30
Wydawca:
Wydawnictwo Adam Marszałek
Tematy:
Polish academic research
higher education
science policy
Web of Science
R+D
publishing policy
research evaluation
Źródło:
Kultura i Edukacja; 2016, 3(113); 228-241
1230-266X
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this article is to present the possible relationship between the level of financing of R+D, the R+D personnel rate (particularly in the higher education sector) and the presence of Polish academic research in the world demonstrated by prestigious publications indexed in the Web of Science (WoS). The research findings concern the analysis of changes in time and show a clear, strong and positive correlation between the level of financing of research and development activity and the number of publications listed in the WoS. The received result indicates with a wellfitting regression model that there is a direct relationship between the expenditure on research and the presence of Polish scholars in the international science.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies