Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Heat conduction in a finite medium using the fractional single-phase-lag model

Tytuł:
Heat conduction in a finite medium using the fractional single-phase-lag model
Autorzy:
Siedlecka, Urszula
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/200748.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
single-phase-lagging heat conduction
Caputo derivative
fractional heat conduction
przewodzenie ciepła
Pochodna Caputo
Źródło:
Bulletin of the Polish Academy of Sciences. Technical Sciences; 2019, 67, 2; 401-407
0239-7528
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the paper, a solution of the time-fractional single-phase-lagging heat conduction problem in finite regions is presented. The heat conduction equation with the Caputo time-derivative is complemented by the Robin boundary conditions. The Laplace transform with respect to the time variable and an expansion in the eigenfunctions series with respect to the space variable was applied. A method for the numerical inversion of the Laplace transforms was used. Formulation and solution of the problem cover the heat conduction in a finite slab, hollow cylinder and hollow sphere. The effect of the fractional order of the Caputo derivative and the phase-lag parameter on the temperature distribution in a slab has been numerically investigated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies