Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of active admixtures onto tellurite glass refractive index

Tytuł:
Influence of active admixtures onto tellurite glass refractive index
Autorzy:
Reben, M.
Wasylak, J.
Jaglarz, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/200746.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
tellurite glass
rare earth ions
refractive index
Źródło:
Bulletin of the Polish Academy of Sciences. Technical Sciences; 2010, 58, 4; 519-522
0239-7528
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The goal of this work was to investigate the influence of rare earth ions such as Tm3+, Yb3+ on physico-chemical properies of tellurite glass from the TeO2-WO3-PbO-PbF2-Na2O system. The thermal characteristic of tellurite glass Tm3+, Yb3+ doped have been presented. The effect of the glass crystallization on thermal stability of the glass and crystallizing phases formed upon heat treatment were investigated by DTA/DSC/, XRD methods. The spectral dependence of ellipsometric angles of the tellurite glass samples, have been studied. The influence of ions of rare earth elements, i.e. Tm 3+ and Yb3+, onto changes of refractive index of glass P1 (without RE admixture) were examined. The optical measurements were conducted on Woollam M2000 spectroscopic ellipsometer, in spectral range of 190–1700 nm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies