Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Environmental evaluation with chemical sensors in the Palace Museum of Wilanow

Tytuł:
Environmental evaluation with chemical sensors in the Palace Museum of Wilanow
Autorzy:
Pena-Poza, J.
Garcia-Heras, M.
Palomar, T.
Laudy, A.
Modzelewska, E.
Villegas, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/200179.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
heritage
sensor
acidity
temperature
sol-gel
Wilanów
Źródło:
Bulletin of the Polish Academy of Sciences. Technical Sciences; 2011, 59, 3; 247-252
0239-7528
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Environmental evaluation arises as an innovative procedure to carry out preventive conservation of Cultural Heritage items. Parameters contributing to the proper conservation of such items can be monitored and assessed. Chemical sensors with optical response synthesised by the sol-gel method are useful for a complete and accurate environmental evaluation. Physical-chemical mechanisms of decay and degradation of materials can be predicted from the sensors response, which will favour the decisions on the adequate procedures to avoid damage. Sol-gel sensors prepared and applied in the present work are reversible, reusable and regenerable. Their optical response provides a change of colour vs. the parameters to which they are sensitive. Both temperature and environmental acidity have been monitored in several selected chambers of the Palace Museum of Wilanów (Warsaw, Poland). The optical response of sensors was recorded by visible spectrophotometry from June 2010 to December 2010. The results inform on the environmental conservation conditions, both indoor and outdoor the Palace. Main innovation of the research carried out concerns the evaluation of the environmental acidity as an essential parameter to be taken into account for the proper conservation that can not be measured by conventional methods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies