Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An enigmatic, possibly chemosymbiotic, hexactinellid sponge from the early Cambrian of South China

Tytuł:
An enigmatic, possibly chemosymbiotic, hexactinellid sponge from the early Cambrian of South China
Autorzy:
Botting, J.P.
Muir, L.A.
Li, X.-F.
Lin, J.-P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/19994.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Paleobiologii PAN
Tematy:
Porifera
Hexactinellida
symbiosis
chemosynthesis
Early Cambrian
South China
Cambrian
China
Źródło:
Acta Palaeontologica Polonica; 2013, 58, 3
0567-7920
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Six specimens of a strongly curved, cylindrical hexactinellid sponge have been recovered from the Tommotian– Atdabanian Hetang Biota of South China, and are described as Decumbispongia yuani gen. et sp. nov. The robust, thick−walled sponge shows no evidence of an osculum or basal structures, and the body form is inconsistent with an upright, filter−feeding life position. Interpretations as a detritivore feeding by amoeboid extensions, or as a facultative chemosynthetic symbiosis of sponge and bacteria are considered. The latter interpretation is preferred due to the highly constrained body shape, and the body form is interpreted from this perspective. The species indicates that Cambrian sponges occupied at least some autecological niches that appear to have been vacant since that time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies