The heat produced in metal cutting process has negative influence on the cutting tool and the machined part in many aspects. This paper deals with measurement of cutting temperature during single-point dry machining of the AISI 4140 steel, using an infrared camera. Various combinations of cutting parameters, i.e. cutting speed, feed rate and depth of cut lead to different values of the measured cutting temperature. Analysis of the measured data should explain the trends in temperature changes depending on changes in the cutting regimes. Furthermore, the temperature data is modelled using response surface methodology and fuzzy logic. The models obtained should determine the influence of cutting regimes on cutting temperature. The main objective is the reduction of cutting temperature, i.e. enabling metal cutting process in optimum conditions.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00