Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

De(materializacja) pracy i „wolność” zawodu projektanta

Tytuł:
De(materializacja) pracy i „wolność” zawodu projektanta
Autorzy:
Rojek-Adamek, Paulina
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1997440.pdf
Data publikacji:
2017-03-31
Wydawca:
Wydawnictwo Adam Marszałek
Tematy:
independence
occupation
designers
field of design
Bourdieu
Źródło:
Kultura i Edukacja; 2017, 1(115); 234-243
1230-266X
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main object of the article is an attempt to answer the question about the limits of freedom and independence of professional designers. It seems to be important, especially now, when we can observe how creative industries provide to innovative development of society and to competitive advantage. Is it possible to have autonomy being a designer? Referring to B. Bourdieu’s field theory and idea of socially responsible design (Papanek, 2012) it will be shown the context of this profession as a balance of power between the individual actors (designers, client, users, society) in the field of design. Object of the present text is description of the designer’s profession in relation to the subjectively perceived degree of professional independence. The example used to analyze this issue are interviews conducted among British designers from Helen Hamlyn Centre for Design.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies