Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

DPPH radical scavenging activity and phenolic compound content in different leaf extracts from selected blackberry species

Tytuł:
DPPH radical scavenging activity and phenolic compound content in different leaf extracts from selected blackberry species
Autorzy:
Gawron-Gzella, A.
Dudek-Makuch, M.
Matlawska, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/19626.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2012, 54, 2
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We used DPPH scavenging assays to study the antioxidant activity of three native Polish species of blackberry leaves (Rubus kuleszae Ziel., R. fabrimontanus (Sprib.) Sprib. and R. capitulatus Utsch.). All the studied extracts (methanolic, water, methanolic-water) showed high DPPH free radical scavenging activity (IC50 450.0–186.0 μg/ml). The most effective of the studied species was Rubus kuleszae. Total content of phenolic compounds (70.50–136.04 mg GAE/g) and phenolic acids (14.70–38.26 mg CAE/g) was determined spectrophotometrically. Antioxidant activity correlated positively with total content of phenolic compounds and phenolic acids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies