The total antioxidant activity of three apple cultivars conventionally farmed (Jonagold, Golden Delicious and
Idared) and two cultivars organically farmed (Jonagold and Golden Delicious) were investigated by electron paramagnetic
resonance (EPR) spectroscopy. The spin label used for experiments was TEMPO radical (2,2,6,6-
tetramethylpiperidine-1-oxyl) with a well-defined EPR spectrum consisting of three equidistant peaks. The
results obtained indicated difference in the total antioxidant activity of apples grown in two different ways, conventional
and organic, as well as between different cultivars grown in the same way. The Golden Delicious cultivar
is richer in antioxidants than the Jonagold and Idared, regardless of the method of farming. The difference
between them is higher in conventionally grown apples than in organically farmed apples. Experimental data was
fitted with non-linear curve fit for exponential decay of the first order based on the Levenberg-Marquardt
method. The high values of the R2 parameters for all data indicated correctness in the proposition of exponential
decay of the first order as a model describing the dynamic properties of spin labels which diminish in the
presence of fresh apple juice.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00