Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Real-Time Spectroscopy of Acoustic Waves or Music as Physical Phenomenon

Tytuł:
Real-Time Spectroscopy of Acoustic Waves or Music as Physical Phenomenon
Autorzy:
Zieliński, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1945188.pdf
Data publikacji:
1996-02
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
43.75.+a
43.66.+y
43.64.+r
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 1996, 89, 2; 265-271
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The sounds used in music have discrete spectra consisting of a fundamental frequency and of its integer multiples. This is the reason for an affinity of the sounds for which the ratio of the fundamental frequencies is given by a fraction of small integers. Two possible physical mechanisms for this affinity are discussed: (1) an influence of beats between some partial tones and (2) nonlinear interactions between partial tones. Some facts from the music theory are then explained as resulting from the invariance of the most consonant intervals between affine sounds against variations of the timbre and of the register. An analogy is indicated between the classical cadence and the lock-in effect in incommensurate crystals. The lecture is illustrated with extracts from the J.S. Bach Das Wohltemperierte Klavier, the W.A. Mozart sonata for piano KV 570 and a recitative from the Haendel Messiah.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies