Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Micropropagation of Eryngium campestre L. via shoot culture provides valuable uniform plant material with enhanced content of phenolic acids and antimicrobial activity

Tytuł:
Micropropagation of Eryngium campestre L. via shoot culture provides valuable uniform plant material with enhanced content of phenolic acids and antimicrobial activity
Autorzy:
Kikowska, M.
Thiem, B.
Sliwinska, E.
Rewers, M.
Kowalczyk, M.
Stochmal, A.
Dlugaszewska, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/19447.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2016, 58, 1
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
An efficient micropropagation protocol for production of genetically uniform clones of Eryngium campestre L. was developed. To determine the effect of nutritional and hormonal factors on shoot and root development and bioactive compounds production, three variants of media differing in the content of macro- and micronutrients, as well as plant growth regulators of various types and concentrations were tested. The highest regeneration (100%), with over 13 shoots per explant, was induced on Murashige and Skoog (MS) medium with 1.0 mg lˉ¹ benzyladenine (BA) and 0.1 mg lˉ¹ indole-3-acetic acid (IAA). The in vitro derived shoots multiplied through axillary bud formation were rooted and transferred to an experimental plot with 78% frequency of survival. Flow cytometry showed no variation in nuclear DNA between the seedlings and micropropagated plants. Preliminary thin layer chromatography (TLC) analysis indicated that phenolic acids, saponins, flavonoids and acetylenes were present in plant biomass. Ultra high performance liquid chromatography (UHPLC) analysis revealed that shoots and roots from in vitro derived plants and root cultures maintained the ability to produce rosmarinic acid (RA), rosmarinic acid hexoside (RA-HEX) and chlorogenic acid (CGA). The highest phenolic acid content was detected in roots of in vitro regenerated plants. The extract from those roots expressed the highest inhibitory effect against bacteria Staphylococcus aureus, as well as dermatophytes Trichophyton mentagrophytes and T. rubrum.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies