Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Point-Contact Spectroscopy

Tytuł:
Point-Contact Spectroscopy
Autorzy:
Jansen, A. G. M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1920956.pdf
Data publikacji:
1992-10
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
72.10.-d
73.40.Jn
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 1992, 82, 4; 539-550
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In a small metallic constriction ("point contact") the transport of electrons is ballistic. The applied voltage V tunes a well-defined non-equilibrium energy eV of electrons. The nonlinear current-voltage characteristics can be used to perform energy-resolved spectroscopy of the inelastic scattering of electrons with elementary excitations in metal (e.g. phonons, magnons, crystal-field levels, paramagnetic impurities). The basic elements of the point--contact method and its applications will be discussed. In recent point-contact experiments the observed phenomena (weak localization, resistance fluctuations) need a description that goes beyond the classical Boltzmann approach of electronic transport in a point contact. In analogy to observed effects in the diffusive transport in mesoscopic systems, these phenomena are explained by considering quantum-interference effects in the ballistic transport near the contact region related to the wave character of the electrons.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies