Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polyphenols and flavonoids in the prevention and treatment of diabetes type 2

Tytuł:
Polyphenols and flavonoids in the prevention and treatment of diabetes type 2
Autorzy:
Wałkuski, M.
Szwed, O.
Lendzioszek, M.
Terlikowska, K.M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1918750.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Tematy:
Diabetes
diet
food
polyphenols
flavonoids
genes
alleles
Źródło:
Progress in Health Sciences; 2018, 8(2); 174-180
2083-1617
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The genetic basis of diabetes is associated with genes that predispose to obesity development. There are also variants of genes that change the metabolism and distribution of glucose in the body tissues. Others regulate the lipid profile or affect insulin resistance, directly or indirectly affecting the risk of developing diabetes. Polyphenols are a group of compounds that have a protective effect on pancreatic cells. Thanks to their antioxidant activity, they protect cells against apoptosis, improve glucose metabolism and reduce hyperglycemia. The aim of the review was to discuss the mechanisms of bioactive food compounds influence on the human genome and to demonstrate their relationship between diabetes prevention and treatment.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies