The Mediterranean diet is characterized by abundance of plant foods, such as vegetables, fruit, bread and cereal products, legumes, nuts and seeds, as well as olive oil, herbs and spices. Moreover, moderate intakes of dairy products, fish, poultry and wine, and low consumption of red meat are recommended. This diet is low in saturated fat (<7% of energy) with total fat within the range of 25-35% of energy. To assess dietary compliance cardiovascular diseases with the recommendations of the Mediterranean diet a variety of indicators are used, of which the most common are: 9-point scale of alternate Mediterranean Diet Score (aMED) and 14-item Questionnaire of Mediterranean diet adherence (MDA). The results of the epidemiological research indicate that the nutrition model based on the assumptions of the Mediterranean diet is a crucial component of primary and secondary prevention of 25-35% of energy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00