Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Response of maize, pea and radish roots to allelochemical stress

Tytuł:
Response of maize, pea and radish roots to allelochemical stress
Autorzy:
Gmerek, J.
Politycka, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/19185.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
plant response
maize
pea
radish
root
allelochemical stress
p-coumaric acid
ferulic acid
lipid peroxidation
lipoxygenase
plasma membrane
sweet maize
Źródło:
Acta Biologica Cracoviensia. Series Botanica; 2011, 53, 1
0001-5296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We examined whether allelochemical stress leads to increased lipoxygenase activity in roots of sweet maize (Zea mays L. ssp. saccharata), pea (Pisum sativum L.) and radish (Raphanus sativum L. var. radicula). The lipoxygenase activity of soluble and membrane-bound fractions was assessed in roots after exposure to ferulic and p-coumaric acids. Lipid peroxidation and membrane injury were determined as indicators of stress. Increased lipoxygenase activity of both studied fractions was followed by lipid peroxidation and plasma membrane injury. The results suggest the key role of lipoxygenase in plasma membrane injury during allelochemical stress caused by administration of hydroxycinnamic acids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies