We examined whether allelochemical stress leads to increased lipoxygenase activity in roots of sweet maize (Zea
mays L. ssp. saccharata), pea (Pisum sativum L.) and radish (Raphanus sativum L. var. radicula). The lipoxygenase
activity of soluble and membrane-bound fractions was assessed in roots after exposure to ferulic and
p-coumaric acids. Lipid peroxidation and membrane injury were determined as indicators of stress. Increased
lipoxygenase activity of both studied fractions was followed by lipid peroxidation and plasma membrane injury.
The results suggest the key role of lipoxygenase in plasma membrane injury during allelochemical stress caused
by administration of hydroxycinnamic acids.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE W OKRESIE WAKACYJNYM BIBLIOTEKA BĘDZIE FUNKCJONOWAŁA W ZMIENIONYCH GODZINACH::
od 15 do 31 lipca:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
Czytelnia Działu Zbiorów Specjalnych:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
od 1 do 31 sierpnia:
BIBLIOTEKA BĘDZIE NIECZYNNA
UWAGA:
Zwrotu wypożyczonych materiałów można dokonać u dyżurującego bibliotekarza w Wypożyczalni Głównej od 9.00 do 15.00.
Na pozycje, których termin zwrotu przypadnie od 1 do 31 sierpnia, wprowadzona zostanie prolongata (nowy termin zwrotu – 6 września).