Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Influence of Cooling and Lubrication Liquid Quantity on the Isotropy of a Machine Component Surface During Machining

Tytuł:
The Influence of Cooling and Lubrication Liquid Quantity on the Isotropy of a Machine Component Surface During Machining
Wpływ warunków chłodzenia i smarowania podczas obróbki elementów maszyn na stopień izotropowości ich powierzchni
Autorzy:
Matuszewski, M.
Mikołajczyk, J.
Mikołajczyk, T.
Styp-Rekowski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/190844.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
cooling
lubrication
surface geometric structure
surface isotropy
chłodzenie
smarowanie
struktura geometryczna powierzchni
izotropowość powierzchni
Źródło:
Tribologia; 2016, 266, 1; 57-65
0208-7774
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wstępną weryfikację wpływu ilości lub braku cieczy chłodząco-smarującej na konstytuowaną podczas obróbki strukturę geometryczną powierzchni. Do oceny zmian cech w ukształtowaniu struktur obrabianych elementów przy różnych warunkach chłodzenia i smarowania oprócz powszechnie stosowanych parametrów chropowatości przyjęto stopień izotropowości uzyskanych powierzchni. Przeprowadzona analiza zweryfikowała przydatność zastosowania ich stopnia izotropowości do opisu cech struktury geometrycznej powierzchni.

This paper presents an initial verification of the influence of a cooling-lubrication liquid or its lack on the geometric surface structure of machine components undergoing the process of machining. It has been proposed to use the degree of isotropy of the finish surfaces, apart from commonly used roughness parameters, for the evaluation of changes in the quality of components machined in different cooling and lubrication conditions. In this study, the usefulness of the degree of isotropy for a description of the surface geometric structure characteristics has been verified.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies