The Influence of Cooling and Lubrication Liquid Quantity on the Isotropy of a Machine Component Surface During Machining Wpływ warunków chłodzenia i smarowania podczas obróbki elementów maszyn na stopień izotropowości ich powierzchni
W artykule przedstawiono wstępną weryfikację wpływu ilości lub braku cieczy chłodząco-smarującej na konstytuowaną podczas obróbki strukturę geometryczną powierzchni. Do oceny zmian cech w ukształtowaniu struktur obrabianych elementów przy różnych warunkach chłodzenia i smarowania oprócz powszechnie stosowanych parametrów chropowatości przyjęto stopień izotropowości uzyskanych powierzchni. Przeprowadzona analiza zweryfikowała przydatność zastosowania ich stopnia izotropowości do opisu cech struktury geometrycznej powierzchni.
This paper presents an initial verification of the influence of a cooling-lubrication liquid or its lack on the geometric surface structure of machine components undergoing the process of machining. It has been proposed to use the degree of isotropy of the finish surfaces, apart from commonly used roughness parameters, for the evaluation of changes in the quality of components machined in different cooling and lubrication conditions. In this study, the usefulness of the degree of isotropy for a description of the surface geometric structure characteristics has been verified.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00