Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wzrost temperatury lemieszy płużnych wywołany tarciem gleby podczas ich użytkowania

Tytuł:
Wzrost temperatury lemieszy płużnych wywołany tarciem gleby podczas ich użytkowania
The increase of ploughshare temperature as the effect of soil friction during work
Autorzy:
Kostencki, P.
Stawicki, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/190784.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
lemiesze płużne
temperatura pracy
ploughshares
working temperature
Źródło:
Tribologia; 2014, 1; 11-25
0208-7774
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zmierzono temperaturę powierzchni lemieszy płużnych podczas orki prowadzonej w dwóch warunkach. Pomiary wykonywano za pomocą termometru kontaktowego w dwóch miejscach powierzchni lemiesza oraz za pomocą kamery termowizyjnej dla całej jego powierzchni. Stwierdzono, że w zależności od warunków pracy temperatura powierzchni lemieszy w miejscach pomiaru była wyższa od około 4 do blisko 9°C niż temperatura uprawianej gleby. Silniejszemu nagrzewaniu ulegała powierzchnia części dziobowej lemiesza, prawdopodobnie ze względu na większy nacisk gleby. Stwierdzono również, że kamera termowizyjna, bez wcześniejszego przygotowania powierzchni lemiesza do pomiaru, nie może być stosowana w celu ustalenia rozkładu temperatury na jego powierzchni. Przedstawiono szereg czynników mogących wpływać na wartość temperatury pracy lemieszy, których znaczenie wymaga doświadczalnego potwierdzenia.

The surface temperature of ploughshares was measured during ploughing carried out in two conditions. Measurements were taken at two points on the surface of ploughshare using a contact thermometer and by means of thermal imaging of the whole surface. It was found that, depending on the working conditions, the surface temperature measured at two points of ploughshare was higher by about 4 to almost 9°C than the temperature of the cultivated soil. The surface of the bow section of the ploughshare underwent stronger heating, probably due to more soil stress. It was also found that pre-treatment of the surface of ploughshare to take measurements with thermal imaging cannot be used to determine the temperature distribution on the surface. A number of factors may affect the value of the ploughshares' operating temperature, the importance of which requires experimental confirmation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies