Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Research idea and methodology for determining test parameters for the lubricity evaluation of oil/refrigerant mixtures

Tytuł:
Research idea and methodology for determining test parameters for the lubricity evaluation of oil/refrigerant mixtures
Koncepcja badań i metodyka wyznaczania parametrów badań dla określania właściwości smarnych mieszanin olej/czynnik chłodniczy
Autorzy:
Górny, K.
Stachowiak, A.
Tyczewski, P.
Zwierzycki, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/190078.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
oil/refrigerant mixture
lubricity
mieszanina olej/czynnik chłodniczy
właściwości smarne
Źródło:
Tribologia; 2016, 267, 3; 87-97
0208-7774
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The problems with lubrication in refrigeration compressors are usually caused by the presence of the oil-refrigerant mixture in friction nodes. One cannot assess lubricity properties of oil under its operating conditions based on test results that characterize oil exclusively. For this purpose, it is necessary to test the lubricity properties of the oil-refrigerant mixture. The article presents the concept of an assessment method for the lubricity properties of oils for refrigeration compressors in a mixture with a refrigerant. The essential elements of the proposed method are the procedure for selecting wear test duration time (τt) and the oil-refrigerant mixture formation time (τm).

W sprężarkach chłodniczych problemy ze smarowaniem zazwyczaj spowodowane są obecnością mieszaniny olej–czynnik chłodniczy w węzłach tarcia. Nie można skutecznie ocenić właściwości smarnych oleju do sprężarek chłodniczych w warunkach jego eksploatacji na podstawie wyników badań charakteryzujących tylko olej. W tym celu konieczne jest wykonywanie badań mieszaniny olej–czynnik chłodniczy. W artykule przedstawiono koncepcję metody badań pozwalających na ocenę właściwości smarnych olejów do sprężarek chłodniczych w mieszaninie z czynnikiem chłodniczym. Istotne elementy proponowanej metody to procedura wyznaczania czasu trwania testu zużyciowego (τt) oraz czasu wytwarzania mieszaniny (τm).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies