Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Odporność oksydacyjna i właściwości smarne stabilizowanych roślinnych baz olejowych

Tytuł:
Odporność oksydacyjna i właściwości smarne stabilizowanych roślinnych baz olejowych
The oxidation stability and lubricating properties of oil compositions
Autorzy:
Iłowska, J.
Bereska, B.
Drabik, J.
Kozdrach, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/189797.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
stabilizowane kompozycje olejowe
olej rzepakowy
odporność oksydacyjna
właściwości smarne
composite oils
vegetable oils
additives
oxidation stability
lubricating properties
Źródło:
Tribologia; 2011, 5; 69-80
0208-7774
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zastosowanie modyfikacji procesu oksypolimeryzacji oleju roślinnego z wykorzystaniem inhibitora Irgaoxu i/lub przedmuchu mieszaniny reakcyjnej gazem inertnym miało na celu uzyskanie stabilizacji właściwości otrzymanych olejów. Stwierdzono, że modyfikacja procesu oksypolimeryzacji ma wpływ na stabilność oksydacyjną oraz właściwości smarne uzyskanych olejów. Wyznaczono odporność i stabilność uzyskanych olejów na proces utleniania na podstawie analizy termicznej określając temperaturę początku utleniania i czas indukcji utleniania. Odporność olejów na przeciwzużyciowe i przeciwzatarciowe oddziaływania oceniono stosując standardowe testy tribologiczne rozszerzone o badania w warunkach zacierania. Modyfikacja procesu oksypolimeryzacji oleju roślinnego, w którym otrzymano oleje o wyższych klasach lepkości wpłynęła na wzrost odporności na utlenianie oraz zwiększenie trwałości filmu smarowego.

The oxypolymerization process of plant oil was modified with application of antioxidant (Irganox, BASF) and/or with infusion of an inert gas through the reaction mixture in order to obtain stabilised lubricating properties of lubricating oils. It was concluded that the modification of the oxypolymerization process influenced both the oxidative stability and the lubricating properties of the obtained oils. Based on Oxidation Induction Time (OIT) and the temperature at which oxidation begins (OOT), the resistance and stability of obtained oils were determined by means of thermal analysis. Using standard tribological tests, supplemented by additional tests under seizing conditions, the oil’s resistance to seizing and wearing was also tested. Modification of oxypolimnerization process of plant oil in which oils of a higher viscosity class have been obtained and lead to the improvement of oxidative stability of oils and an increase in the life-time of the lubricant film.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies