Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The study of slide bearing properties including the surface texture geometry of a journal

Tytuł:
The study of slide bearing properties including the surface texture geometry of a journal
Badania właściwości łożysk ślizgowych z uwzględnieniem struktury geometrycznej powierzchni czopa
Autorzy:
Mazurkow, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/189706.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
static friction factor
molecular-mechanical theory of friction
slide bearing
real area of a contact
bush bearing
journal bearing
współczynnik tarcia spoczynkowego
molekularno-mechaniczna teoria tarcia
łożyska ślizgowe
rzeczywista powierzchnia kontaktu
panewka
czop
Źródło:
Tribologia; 2014, 5; 125-133
0208-7774
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A static friction during a slide bearing’s start-up appears to be a complicated process. To deal with the phenomenon, the author uses a molecular-mechanical theory of friction. This paper reports the results that show the influence of a surface geometric structure of a journal on a static friction coefficient, a frictional moment and tangential stresses on a bushing surface. In analysis of results, it can be noticed that machining selection and the accuracy of a journal surface have the significant impact on bearing system during its start-up.

Zjawisko tarcia spoczynkowego podczas rozruchu łożysk ślizgowych jest procesem złożonym. Do analizy zjawisk przyjęto molekularno-mechaniczną teorię tarcia. W pracy przedstawiono wyniki badań opisujące wpływ struktury geometrycznej powierzchni czopa na współczynnik tarcia spoczynkowego, moment tarcia i naprężenia styczne na powierzchni panewki. W analizie wyników badań wykazano, że rodzaj i dokładność obróbki powierzchni czopa w istotny sposób wpływa na właściwości węzła łożyskowego podczas jego rozruchu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies