Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Diversification of chloroplast pigment contents determined by differential selection of agriculture practices in maize cultivation

Tytuł:
Diversification of chloroplast pigment contents determined by differential selection of agriculture practices in maize cultivation
Dywersyfikacja zawartości barwników chloroplastowych warunkowana zróżnicowanym doborem czynników agrotechnicznych w uprawie kukurydzy
Autorzy:
Szulc, Piotr
Krauklis, Daniel
Kobus-Cisowska, Joanna
Nowaczyk, Rafał
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1895585.pdf
Data publikacji:
2021-12-21
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
maize (Zea mays L.)
chlorophyll
critical stages
kukurydza (Zea mays L.)
chlorofil
fazy krytyczne
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2021, 66, 2; 16-21
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents the results of a 3-year field study aimed at evaluating the effect of sowing method and NP fertilizer application on chloroplast pigment contents in two different types of maize (Zea mays L.) varieties. Cultivation method regardless of the years significantly shaping chloroplast pigment contents is the same factor that determines maize yield. Variety selection can but to a small extent correct the adverse effects of direct sowing systems on chlorophyll content. The lack of differences in the nitrogen nutritional status (SPAD) of plants at the BBCH 67 stage despite the considerable diversification of the experimental factor levels indicates good conditions for the uptake of this nutrient in the period up to flowering. Selection of the variety in combination with row NP fertilization is the factor supporting the nutritional status of maize at this stage. The “stay-green” type should be the more predisposed maize variety for direct sowing and row fertilization under these conditions due to the higher chlorophyll content of leaf blades.

Przedstawiono wyniki 3-letnich badań polowych, których celem była ocena wpływu sposobu siewu i aplikacji nawozu NP na zawartość barwników chloroplastowych przez dwa różne typy odmian kukurydzy (Zea mays L.). Sposób uprawy roli istotnie, niezależnie od roku, kształtując zawartość barwników chloroplastowych jest czynnikiem warunkującym plonowanie kukurydzy. Dobór odmiany może, lecz w niewielkim stopniu, skorygować niekorzystny wpływ systemów siewu bezpośredniego na zawartość chlorofilu. Brak zróżnicowania stanu odżywienia roślin azotem (SPAD) w stadium BBCH 67, po-mimo znacznej dywersyfikacji poziomów czynników doświadczalnych, wskazuje na dobre warunki pobierania tego składnika w okresie do kwitnienia. Czynnikiem wspomagającym stan odżywienia kukurydzy w tym stadium jest dobór odmiany w połączeniu z rzędowym nawożeniem NP. Bardziej predysponowaną odmianą kukurydzy do siewów bezpośrednich i nawożenia rzędowego ze względu na większą zawartość chlorofilu w blaszkach liściowych w tych warunkach siedliskowych powinna być odmiana w typie „stay-green”.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies