Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpyw stanu warstwy wierzchniej na właściwości tribologiczne żeliwa sferoidalnego ferrytycznego po nagniataniu

Tytuł:
Wpyw stanu warstwy wierzchniej na właściwości tribologiczne żeliwa sferoidalnego ferrytycznego po nagniataniu
The influence of the condition of the surface layer on tribological properties spheroidal ferritic cast iron after pressing
Autorzy:
Laber, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/189325.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
warstwa wierzchnia
żeliwo
obróbka nagniataniem
właściwości tribologiczne
surface layer
cast iron
processing pressing
tribological properties
Źródło:
Tribologia; 2010, 1; 51-60
0208-7774
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań właściwości tribologicznych żeliwa sferoidalnego ferrytycznego po szlifowaniu oraz nagniataniu siłą P = 1000 N i 4000 N. Eksperyment tribologiczny przeprowadzono przy pomocy maszyny tarciowo-zużyciowej Amsler 135. Jako środka smarnego użyto oleju maszynowego M 10. Badania wykazały, że w wyniku obróbki nagniataniem w porównaniu ze szlifowaniem polepszają się własności warstwy wierzchniej żeliwa, co miało wpływ na polepszenie właściwości tribologicznych, tj. zmniejszenie zużycia, obniżenie współczynnika tarcia, temperatury obszaru tarcia oraz skróceniu okresu docierania.

In this paper the results of the investigations of tribologica properties of cast iron after grinding and pressing have been presented. The experiment was conducted by the help of the machine Amsler 135. As a lubricant the machine oil M10 was used. Studies have shown that by treating pressing the property of surface layer improves. This has implicated for improving the tribological properties: the reducing wear, the lowering of the coefficient of the friction, the temperature area of friction and the shortening the running.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies