Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Competition of Radiation Processes in 6H-SiC Observed by Luminescence

Tytuł:
Competition of Radiation Processes in 6H-SiC Observed by Luminescence
Autorzy:
Wysmołek, A.
Mroziński, P.
Dwiliński, R.
Vlaskina, S.
Kamińska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1873137.pdf
Data publikacji:
1995-02
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
78.55.-m
78.60.Kn
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 1995, 87, 2; 437-440
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We report on the results of photoluminescence and thermoluminescence measurements of various 6H-SiC crystals. At low temperature in all n-type samples two bands with maxima at 2.7 eV (blue) and 1.8 eV (orange) were detected. In the p-type material only blue band was observed. The measurements performed at a broad range of temperatures showed totally different behaviour of photoluminescence intensity of both bands. The presented results could be explained in the model assuming well established donor-acceptor pair recombination for the blue band emission and the conduction band - deep defect transition for the orange band. The proposed model was confirmed by thermoluminescence measurements of the orange band which showed peaks at 30 K, 80 K, 100 K, 150 K attributed to ionization of subsequent shallow donor levels.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies