Okres pandemii zwrócił uwagę badaczy na określenie „hybrydowy”. Pojęcie to odnoszone jest do przedsiębiorstw, rynku pracy, usług, handlu. W niniejszym artykule autorzy zdefiniowali konsumenta hybrydowego i zbadali jego zachowania na rynku produktów żywnościowych. Jak wynika z badania GEMIUS i Izby Gospodarki Elektronicznej, w 2021 r. ponad 30% internautów w czasie pandemii zaczęło kupować więcej i częściej, a jako główny powód wskazują na bezpieczeństwo, dostęp do sklepu całą dobę oraz konkurencyjną cenę. Pandemia wymogła na konsumentach nowe przyzwyczajenie i podejście do robienia zakupów. Miesięcznie podczas e-zakupów polscy konsumenci wydają na artykuły spożywcze 188 zł [Gemius]. Umacnia się zatem kupowanie online wobec offline, a tym samym coraz częściej możemy mówić o konsumencie hybrydowym. Z badania przeprowadzonego wśród 1008 Polaków w wieku 18–80 lat wynika, że dominującym jest konsument tradycyjny (N = 707), czyli kupujący produkty spożywcze stacjonarnie i tylko od czasu do czasu online, ale można postawić tezę, że będzie on ewaluował w kierunku konsumenta hybrydowego proporcjonalnie robiącego zakupy offline i online, a jego zachowania będą kształtować kompetencje, a nie tylko pandemia.
The COVID-19 pandemic turned the attention of researchers towards the term ‘hybrid’. The notion is used to describe enterprises, labour market, services or trade. The paper provides a definition of a hybrid consumer and examines her/his behaviour in the food market. As shown by the survey carried out by GEMIUS and the Chamber of Electronic Economy in 2021, over 30% of Internet users started buying more and more frequently in the times of the pandemic and explained it primarily by reasons of security, 24/7 access to the store, and competitive prices. The pandemic developed new habits in consumers and changed their attitude to shopping. Polish consumers spend PLN 188 a month on food purchased online. We can see that online purchases are getting grounds vis-a-vis traditional offline purchases which is why we can speak of a hybrid consumer. A study conducted on a group of1008 Poles aged between 18 and 80 demonstrated that the dominant profile is that of a traditional consumer(N=707), i.e., someone who buys food products in a brick and mortar store and shops online only from time to time but a thesis can be put forward that the profile will evolve towards a hybrid consumer buying online and offline in similar proportions whose behaviour is shaped by competence not just the pandemic.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00