Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Abrasive Particle Shape on Two-Body Abrasive Wear of Steel

Tytuł:
Effect of Abrasive Particle Shape on Two-Body Abrasive Wear of Steel
Wpływ kształtu cząstek ściernych na zużywanie stali w skojarzeniu dwóch ciał
Autorzy:
Ligier, Krzysztof
Lemecha, Magdalena
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1857801.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
two-body abrasive wear
abrasive particle shape
Hardox Extreme steel
zużycie ścierne w skojarzeniu dwóch ciał
kształt cząstek ściernych
stal Hardox Extreme
Źródło:
Tribologia; 2020, 294, 6; 21-27
0208-7774
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the results of Hardox Extreme steel wear rate testing using an abrasive mass of varying grain shapes. The tests were conducted by the ASTM G65 method using crushed and natural sand with a grain-size distribution of 0.05–2 mm, obtained from a gravel pit. The abrasive materials used in the tests differed in grain shape, while the particle-size distribution was similar. The test results show that the wear rate in crushed sand is four times higher than that in natural sand, which is attributable to the shape of grains and the geometry of their edges.

W pracy przedstawiono badania intensywności zużywania stali Hardox Extreme w masie ściernej o zróżnicowanym kształcie ziaren. Badania przeprowadzono metodą ASTM G65 z użyciem piasku łamanego i płukane go o uziarnieniu 0.05–2 mm pozyskanego z kopalni kruszywa. Zastosowane w badaniach materiały ścierne różniły się kształtem ziaren. Uziarnienie pod względem wielkości ziaren było podobne. Uzyskane wyniki badań wskazują, iż intensywność zużycia w piasku łamanym jest czterokrotnie wyższa niż w płukanym, co ma związek z kształtem ziaren i geometrią ich krawędzi

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies