Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Selection of batch process conditions for microbiologicalproduction of lactic acid using waste whey

Tytuł:
Selection of batch process conditions for microbiologicalproduction of lactic acid using waste whey
Autorzy:
Lech, Magdalena
Trusek, Anna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/184983.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
lactic acid bacteria
whey
MRS
Monod equation
biomass
bakterie kwasu mlekowego
serwatka
Równanie Monoda
biomasa
Źródło:
Chemical and Process Engineering; 2019, 40, 1; 67--76
0208-6425
2300-1925
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The research was focused on the selection of the best conditions for the lactic acid production.As the organic source diluted waste whey was used. Two facultative anaerobic bacteria strains wereexamined:Lactobacillus rhamnosusandLactococcus lactis. The neeed of anaerobic conditions as wellas mineral supplementation of cultivation were investigated. It turned out that the oxidation was not thekey parameter, but cultivation medium needed a supplementation for higher process efficiency. Finally,Lactobacillus rhamnosusstrain was selected, for which LA production was app. 45% higher than forLc. lactis. On the other hand,Lactobacillus rhamnosuswas active at higher lactose concentration, thuswaste whey needed to be less diluted. Additionally, high values of product/substrate yield coefficientmake the process very efficient.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies