Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of titanium alloy thread quality during cutting

Tytuł:
Evaluation of titanium alloy thread quality during cutting
Autorzy:
Zawada-Tomkiewicz, Anna
Żurawski, Łukasz
Tomkiewicz, Dariusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1849148.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
process evaluation
thread measurement
titanium and its alloys
liquid nitrogen
Źródło:
Metrology and Measurement Systems; 2020, 27, 4; 563-574
0860-8229
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article concerns a new method of assessing the thread cutting process and the quality of the formed thread using the method of optical observation of the workpiece during machining. A series of digital images of the thread profile was taken in transmitted light for each tool infeed. Such images, obtained with high resolution for three angular positions, were binarized, with the space between ridges taken in successive infeeds identified as “void”, and its projection was then parameterized. Two of these parameters, area of void and aspect ratio, were used as indicators of the technological quality of the thread. The suitability of the selected parameters for technological description of the thread was verified using the example of titanium alloy thread turning under ambient and cryogenic conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies