Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An investigation on using the falling mass technique for dynamic force calibrations

Tytuł:
An investigation on using the falling mass technique for dynamic force calibrations
Autorzy:
Gelany, Shaker A.
Mahmoud, Gouda M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1849008.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
calibration
dynamic calibration
impact force
falling weight
Źródło:
Metrology and Measurement Systems; 2021, 28, 3; 455-463
0860-8229
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper, we present an experimental setup developed for the calibration of dynamic force transducers which is based on the drop mass method. The traceability to SI units is realized through well-known mass characteristics and a reference shock accelerometer attached to that mass. Two approaches are proposed to analyse dynamic force employing a drop mass system. One approach depends on the inertial force of a falling mass while the other deals with the work-energy principle. Results of both approaches are then compared to the response of a statically calibrated force transducer. It is shown that the obtained maximum relative deviations between the response of force transducer and the first approach results are 1% while those of the second approach are 2%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies