Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of the heated water discharge on the water quality in a shallow lowland dam reservoir

Tytuł:
Impact of the heated water discharge on the water quality in a shallow lowland dam reservoir
Autorzy:
Mazierski, Jerzy
Kostecki, Maciej
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1845417.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
water quality
factor analysis
multivariate statistical analysis
Źródło:
Archives of Environmental Protection; 2021, 47, 2; 29-46
2083-4772
2083-4810
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the work was to determine the relationship between the of the water quality parameters in an artificial reservoir used as cooling ponds. Factor analysis were applied to analyze eighteen physico- -chemical parameters such as air and water temperature, dissolved oxygen concentration, visibility of the Secchi disk, concentrations of total nitrogen, ammonium, nitrate, nitrite, total phosphorus, phosphate, concentrations of calcium, magnesium, chlorides, sulfates and total dissolved salts, pH, chemical oxygen demand and electric conductivity from 2002-2019 to investigated cooling water discharge. Exploratory factor analysis allowed identified four factors were obtained from 54.1% (in discharge zone) to 56.7% (in dam zone). In discharge and pelagic zones confirmatory factor analysis showed that four latent variables: salinity, temperature, nitrogen and phosphorus provide good fit, but in the dam zone the better fit was obtained for the latent variables salinity, temperature, nutrient and eutrophic. Correlations between latent variables temperature, nitrogen, phosphorus or nutrient and eutrophic show a significant effect of temperature on the transformation of nitrogen and phosphorus compounds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies